Dr. agr. Ralf Pfuhl
Forschungsinteressen
- Aminosäuremetabolismus in Schweinen
- Lebensmittelhygiene und Lebensmittelrecht
- Fleischqualität
Lebenslauf
- 2007-heute: Servicegruppenleitung Fleischforschung und -qualität am Forschungsinstitut für Nutztierbiologie im Institut für Muskelbiologie und Wachstum
- 2005-2007: Postdoc am Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf im Institut für Muskelbiologie und Wachstum
- 2004-2005: Bereichsleiter Tierernährung bei der Hermann-Otte GmbH,Celle
- 2002-2003: Bereichsleiter bei der Bike and Outdoor Company, Göttingen
- 2001: Angestellter beim Institut für Lebensmittelwissenschaft und-information (ILWI) in Bonn
- 1998-2001: Postdoc an der Universität Göttingen, Zentrum für Biochemie und Molekularbiologie, Abteilung Entwicklungsbiochemie
- 1999: Promotion zum Dr. agr. an der Universität Bonn und der Tierärztlichen Hochschule Hannover
- 1996: Abschluss zum Dipl. ing-agr. an der Universität Göttingen
berufliche Aktivitäten
- Mitglied der Presse- und Öffentlichkeitsarbeit am FBN
Lehre
- seit 2016: Schlachtkörperklassifizierung im Modul Produktqualität tierischer Lebensmittel, Agrar- und Umweltwissenschaftliche Fakultät, Universität Rostock (B.Sc.)
Publikationen
Krieg, J.; Stalljohann, G.; Oster, M.; Pfuhl, R.; Reckels, B.; Preissinger, W.; Weber, M.; Meyer, H.H.D; Feuerstein, D.; Schneider, F. (2023):
Stepwise reduction of dietary phosphorus in diets for piglets and fattening pigs of different origins and under various environments - A ringtest. Animals-Basel 13 (11): 1174, 1-18
https://doi.org/10.3390/ani13111774
Tönißen, K.; Pfuhl, R.; Franz, G. P.; Dannenberger, D.; Bochert, R.; Grunow, B. (2022):
Impact of spawning season on fillet quality of wild pikeperch (Sander lucioperca). EUR FOOD RES TECHNOL 248: 1-9
https://doi.org/10.1007/s00217-022-03963-7
Seyedalmossavi, S. M.; Dannenberger, D.; Pfuhl, R.; Görs, S.; Mielenz, M.; Maak, S.; Wolf, P.; Daş, G.; Metges, C. C. (2022):
Lipid metabolism, fatty acid composition and meat quality in broilers supplemented with increasing levels of defrosted black soldier fly larvae [epublishing ahead of print]
. J INSECTS FOOD FEED
https://doi.org/10.3920/JIFF2022.0125
Komolka, K.; Bochert, R.; Franz, G. P.; Kaya, Y.; Pfuhl, R.; Grunow, B. (2020):
Determination and comparison of physical meat quality parameters of Percidae and Salmonidae in aquaculture. Foods 9 (4): 388, 1-13
https://doi.org/10.3390/foods9040388
Maak, S.; Pfuhl, R. (2019):
Im Wandel der Zeit - Spuren von 100 Jahren Schweinezucht. Leibniz Nordost 28: 10-11
Schäff, C. T.; Gruse, J.; Maciej, J.; Pfuhl, R.; Zitnan, R.; Rajsky, M.; Hammon, H. M. (2018):
Effects of feeding unlimited amounts of milk replacer for the first five weeks of age on rumen and small intestinal growth and development in dairy calves. J Dairy Sci 101 (1): 783-793
https://doi.org/10.3168/jds.2017-13247
Schäff, C. T.; Pliquett, U.; Tuchscherer, A.; Pfuhl, R.; Görs, S.; Metges, C. C.; Hammon, H. M.; Kröger-Koch, C. (2017):
Evaluation of electrical broad bandwidth impedance spectroscopy as tool for body composition measurement in cows in comparison with body measurements and the deuterium-oxide dilution method. J Anim Sci 95 (5): 2041-2051
https://dx.doi.org/10.2527/jas2017.1414
Wirthgen, E.; Kunze, M.; Goumon, S.; Walz, C.; Höflich, C.; Spitschak, M.; Brenmoehl, J.; Kanitz, E.; Tuchscherer, M.; Otten, W.; Gimsa, U.; Schön, P.- C.; Manteuffel, C.; Tuchscherer, A.; Pfuhl, R.; Metges, C. C.; Stabenow, B.; Erdmann, S.; Schluricke, K.; Faucitano, L.; Hoeflich, A. (2017):
Interference of stress with the somatotropic axis in pigs - lights on new biomarkers. Sci Rep-UK 7: 12055, 1-13
https://dx.doi.org/10.1038/s41598-017-11521-5
Kalbe, C.; Lösel, D.; Block, J.; Lefaucheur, L.; Brüssow, K.-P.; Bellmann, O.; Pfuhl, R.; Puppe, B.; Otten, W.; Metges, C. C.; Rehfeldt, C. (2017):
Moderate high or low maternal protein diets change gene expression but not the phenotype of skeletal muscle from porcine fetuses. DOMEST ANIM ENDOCRIN 58: 63-75
https://dx.doi.org/10.1016/j.domaniend.2016.08.003
Schäff, C. T.; Gruse, J.; Maciej, J.; Mielenz, M.; Wirthgen, E.; Hoeflich, A.; Schmicke, M.; Pfuhl, R.; Jawor, P.; Stefaniak, T.; Hammon, H. M. (2016):
Effects of feeding milk replacer ad libitum or in restricted amounts for the first five weeks of life on the growth, metabolic adaptation, and immune status of newborn calves. Plos One 11 (12): e0168974, 1-24
https://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0168974
Metges, C. C.; Görs, S.; Martens, K.; Krüger, R.; Metzler-Zebeli, B.; Nebendahl, C.; Otten, W.; Kanitz, E.; Zeyner, A.; Hammon, H. M.; Pfuhl, R.; Nürnberg, G. (2015):
Body composition and plasma lipid and stress hormone levels during 3 weeks of feed restriction and refeeding in low birth weight female pigs. J Anim Sci 93 (3): 999-1014
https://dx.doi.org/10.2527/jas.2014-8616
Dämmgen, U.; Pfuhl, R.; Brade, W.; Haenel, H.-D.; Rösemann, C. (2014):
Rindfleischerzeugung und Luftverschmutzung. 2. Ein Vergleich emissionsrelevanter Ausscheidungen in der Mast von Jungbullen der Rassen Holstein und Charolais. Zuchtungskunde 86 (4): 249-259
Krüger, R.; Derno, M.; Görs, S.; Metzler-Zebeli, B. U.; Nürnberg, G.; Martens, H.; Pfuhl, R.; Nebendahl, C.; Zeyner, A.; Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2014):
Higher body fatness in intrauterine growth retarded juvenile pigs is associated with lower fat and higher carbohydrate oxidation during ad libitum and restricted feeding. Eur J Nutr 53 (2): 583-597
https://dx.doi.org/10.1007/s00394-013-0567-x
Nebendahl, C.; Krüger, R.; Görs, S.; Albrecht, E.; Martens, K.; Hennig, S.; Storm, N.; Höppner, Wolfgang; Pfuhl, R.; Metzler-Zebeli, B. U.; Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2013):
Effects on transcriptional regulation and lipid droplet characteristics in the liver of female juvenile pigs after early postnatal feed restriction and refeeding are dependent on birth weight. Plos One 8 (11): 1-19
https://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0076705
Kasch, R.; Mensel, B.; Schmidt, M.; Drescher, W.; Pfuhl, R.; Ruetten, S.; Merk, H.; Kayser, R. (2012):
Percutaneous disc decompression with nucleoplasty-volumetry of the nucleus pulposus using ultrahigh-field MRI. Plos One 7 (7): 1-8
https://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0041497
Rehfeldt, C.; Stabenow, B.; Pfuhl, R.; Block, J.; Nürnberg, G.; Otten, W.; Metges, C. C.; Kalbe, C. (2012):
Effects of limited and excess protein intake of pregnant gilts on carcass quality and cellular properties of skeletal muscle and subcutaneous adipose tissue in fattening pigs. J Anim Sci 90 (1): 184-196
https://dx.doi.org/10.2527/jas.2011-4234
Rehfeldt, C.; Lefaucheur, L.; Block, J.; Stabenow, B.; Pfuhl, R.; Otten, W.; Metges, C. C.; Kalbe, C. (2012):
Limited and excess protein intake of pregnant gilts differently affects body composition and cellularity of skeletal muscle and subcutaneous adipose tissue of newborn and weanling piglets. Eur J Nutr 51 (2): 151-165
https://dx.doi.org/10.1007/s00394-011-0201-8
Pfuhl, R.; Maak, S. (2011):
Das "vernetzte" Nutztier. Leibniz Nordost 12: 4-5"
Rehfeldt, C.; Lang, I. S.; Görs, S.; Hennig, U.; Kalbe, C.; Stabenow, B.; Brüssow, K.-P.; Pfuhl, R.; Bellmann, O.; Nürnberg, G.; Otten, W.; Metges, C. C. (2011):
Limited and excess dietary protein during gestation affects growth and compositional traits in gilts and impairs offspring fetal growth. J Anim Sci 89 (2): 329-341
https://dx.doi.org/10.2527/jas.2010-2970