Prof. Dr. rer. nat. habil. Klaus Wimmers

Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
Vorstand
Leiter der Arbeitsgruppe Physiologische Genomik
Wilhelm-Stahl-Allee 2
18196 Dummerstorf

Forschungsinteressen

  • Vererbung und Ausprägung von Merkmalen des produktiven Adaptationsvermögens beim Nutztier
  • Merkmalsassoziierte Variation auf den molekularen Ebenen der Genotyp-Phänotyp-Abbildung
  • Transkriptionelle Antwort auf exogene Stimuli und epigenetische Grundlagen der Genotyp-Umwelt-Interaktion

Lebenslauf

  • seit 2016: Vorstand des Forschungsinstituts für Nutztierbiologie (FBN) & Professur für Tierzucht und Haustiergenetik an der Agrar- und Umweltwissenschaftlichen Fakultät der Universität Rostock
  • 2015: kommissarischer Vorstand des Forschungsinstituts für Nutztierbiologie (FBN)
  • 2008: Berufung zum außerplanmäßigen Professor der Universität Bonn
  • 2004: Leiter des Forschungsbereiches Molekularbiologie/Institutes für Genombiologie am Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
  • 2002: Habilitation an der Landwirtschaftlichen Fakultät der Universität Bonn und venia legendi für das Fach Tierzüchtung/ Bio- und Gentechnologie
  • 2002-2003: Wissenschaftlicher Oberassistent/Privatdozent, Institut für Tierzuchtwissenschaft, Universität Bonn
  • 1999-2002: Wissenschaftlicher Assistent, Institut für Tierzuchtwissenschaft, Universität Bonn
  • 1996-1999: Wissenschaftlicher Mitarbeiter, Institut für Tierzuchtwissenschaft, Universität Bonn
  • 1994: Promotion zum Dr. rer. nat., Fachbereich Internationale Agrarentwicklung, TU Berlin
  • 1990-1996: Wissenschaftlicher Mitarbeiter am Institut für Tierproduktion, TU Berlin
                          (heutiges Institut für Nutztierwissenschaften, HU Berlin)
  • 1984-1989: Studium der Veterinärmedizin, FU Berlin

Lehre

  • seit 2011        Lehrveranstaltungen zur molekularen Tierzucht an der Agrar- und Umweltwissen-
                            schaftlichen Fakultät der Universität Rostock
  • 1996 - 2015   Lehrveranstaltungen zur molekularen Tierzucht an der Landwirtschaftlichen Fakultät
                            der Universität Bonn

Publikationen

Liu, X; Trakooljul, N.; Hadlich, F.; Muràni, E.; Wimmers, K.; Ponsuksili, S. (2017):
Mitochondrial-nuclear crosstalk, haplotype and copy number variation distinct in muscle fiber type, mitochondrial respiratory and metabolic enzyme activities. Sci Rep-UK 7: 14024, 1-12
https://dx.doi.org/10.1038/s41598-017-14491-w
Jaeger, A.; Hadlich, F.; Kemper, N.; Lübke-Becker, A.; Muràni, E.; Wimmers, K.; Ponsuksili, S. (2017):
MicroRNA expression profiling of porcine mammary epithelial cells after challenge with Escherichia coli in vitro. BMC Genomics 18: 660, 1-14
https://dx.doi.org/10.1186/s12864-017-4070-2
Rahmatalla, S. A.; Arends, D.; Reissmann, M.; Ahmed, A. S.; Wimmers, K.; Reyer, H.; Brockmann, G. A. (2017):
Whole genome population genetics analysis of Sudanese goats identifies regions harboring genes associated with major traits. BMC Genet 18 (1): 92, 1-10
https://dx.doi.org/10.1186/s12863-017-0553-z
Borowska, A.; Reyer, H.; Wimmers, K.; Varley, P. F.; Szwaczkowski, T. (2017):
Detection of pig genome regions determining production traits using an information theory approach. LIVEST SCI 205: 31-35
http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2017.09.012
Reyer, H.; Varley, P. F.; Muràni, E.; Ponsuksili, S.; Wimmers, K. (2017):
Genetics of body fat mass and related traits in a pig population selected for leanness. Sci Rep-UK 7: 9118, 1-9
https://dx.doi.org/10.1038/s41598-017-08961-4
Reyer, H.; Zentek, J.; Männer, K.; Youssef, I. M. I.; Aumiller, T.; Weghuber, J.; Wimmers, K.; Mueller, A. S. (2017):
Possible molecular mechanisms by which an essential oil blend from star anise, rosemary, thyme, and oregano and saponins increase the performance and ileal protein digestibility of growing broilers. J Agr Food Chem 65 (32): 6821-6830
https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.7b01925
Reyer, H.; Oster, M.; Magowan, E.; Dannenberger, D.; Ponsuksili, S.; Wimmers, K. (2017):
Strategies towards improved feed efficiency in pigs comprise molecular shifts in hepatic lipid and carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci 18 (8): 1674, 1-15
https://dx.doi.org/10.3390/ijms18081674
Horodyska, J.; Hamill, R.; Varley, P. F.; Reyer, H.; Wimmers, K. (2017):
Genome-wide association analysis and functional annotation of positional candidate genes for feed conversion efficiency and growth rate in pigs. Plos One 12 (6): e0173482
https://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0173482
Reyer, H.; Shirali, M.; Ponsuksili, S.; Muràni, E.; Varley, P. F.; Jensen, J.; Wimmers, K. (2017):
Exploring the genetics of feed efficiency and feeding behaviour traits in a pig line highly selected for performance characteristics. Mol Genet genomics 292 (5): 1001-1011
https://dx.doi.org/10.1007/s00438-017-1325-1
Sell-Kubiak, E.; Wimmers, K.; Reyer, H.; Szwaczkowski, T. (2017):
Genetic aspects of feed efficiency and reduction of environmental footprint in broilers: a review. J Appl Genet 58 (4): 487-498
https://dx.doi.org/10.1007/s13353-017-0392-7
Graczyk, M.; Reyer, H.; Wimmers, K.; Szwaczkowski, T. (2017):
Detection of the important chromosomal regions determining production traits in meat-type chicken using entropy analysis. Brit Poultry Sci 58 (4): 358-365
https://dx.doi.org/10.1080/00071668.2017.1324944
Oster, M.; Trakooljul, N.; Reyer, H.; Zeyner, A.; Muràni, E.; Ponsuksili, S.; Wimmers, K. (2017):
Sex-specific muscular maturation responses following prenatal exposure to methylation-related micronutrients in pigs. Nutrients 9 (1): 74-86
https://dx.doi.org/10.3390/nu9010074
Albrecht, E.; Schering, L.; Liu, Y.; Komolka, K.; Kühn, C.; Wimmers, K.; Gotoh, T.; Maak, S. (2017):
Factors influencing bovine intramuscular adipose tissue development and cellularity. J Anim Sci 95 (5): 2244-2254
https://dx.doi.org/10.2527/jas.2016.1036
Wimmers, K. (2016):
Die Bedeutung der Epigenetik in der Pflanzen- und Tierzüchtung. In: Die postgenomische Ära: die Renaissance des Phänotyps : 26. Hülsenberger Gespräche 2016, Hamburg, 07. bis 08. Juni 2016 (Schriftenreihe der H. Wilhelm Schaumann Stiftung) Hamburg: 59-63
Dotsev, A. V.; Deniskova, T.E.; Okhlopkov, I. M.; Brem, G.; Wimmers, K.; Reyer, H.; Zinoviewa, N. (2016):
Внутривидовая дифференциация снежного барана с использованием полногеномного SNP анализа [Intraspecies differentiation of the snow sheep using whole-genome SNP analysis. - russ]. In: Снежный баран Якутии: генетическое разнообразие и пути сохранения генофонда [The snow sheep of Yakutia: genetic diversity and the ways of preservation of the gene pool. - russ.] (Bagirov V.A., Okhlopkov I.M., Zinov'eva N.A., Hrsg.) Izdatel'stvo VIZH im. L.K. Ernsta, Dubrovicy (978-5-902483-39-7): 171-185
Wolf, P.; Borgelt, L.; Polley, C.; Vollmar, B.; Oster, M.; Wimmers, K. (2016):
Knochendichte und -zusammensetzung von Absetzferkeln bei unterschiedlicher P-Versorgung. In: Tierernährung für Tierärzte : im Focus: Die Fütterung von Schweinen , Hannover, 6. April 2016 (J. Kamphues ..., Hrsg.) DVG, Gießen (978-3-86345-309-1): 157-164
Wolf, P.; Borgelt, L.; Polley, C.; Vollmar, B.; Oster, M.; Wimmers, K. (2016):
Dichte und Zusammensetzung des Femurknochens von Absetzferkeln in Abhängigkeit zur P-Versorgung. In: Kongressband 2016 Rostock : Vorträge zum Generalthema: Anforderungen an die Verwertung von Reststoffen in der Landwirtschaft. (VDLUFA-Schriftenreihe , 73) VDLUFA-Verlag, Darmstadt (978-3-941273-23-8): 393-401
Zinovieva, N. A.; Dotsev, A. V.; Sermyagin, A. A.; Wimmers, K.; Reyer, H.; Sölkner, J.; Deniskova, T.E.; Brem, G. (2016):
[Study of genetic diversity and population structure of five Russian cattle breeds using whole-genome SNP analysis - russ.]. Selskokhoziaĭstvennaia Biol 51 (6): 788-800
https://dx.doi.org/10.15389/agrobiology.2016.6.788rus
Ponsuksili, S.; Trakooljul, N.; Hadlich, F.; Haack, F.; Muràni, E.; Wimmers, K. (2016):
Genetically regulated hepatic transcripts and pathways orchestrate haematological, biochemical and body composition traits. Sci Rep-UK 6: 39614, 1-13
https://dx.doi.org/10.1038/srep39614
Graczyk, M.; Reyer, H.; Wimmers, K.; Hawken, R.; Szwaczkowski, T. (2016):
The search for SNPs and genes associated with the feed conversion ratio using entropy analysis. Acta fytotechn zootechn 19 (3): 93-95
https://dx.doi.org/10.15414/afz.2016.19.03.93-95