PD Dr. med. vet. Harald Michael Hammon

+49 38208 68-693
Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
Institut für Ernährungsphysiologie
Abteilung Endokrine Stoffwechselregulation
Wilhelm-Stahl-Allee 2
18196 Dummerstorf

Forschungsinteressen

  • Stoffwechsel und endokrine Regulation von Wachstum, Entwicklung und Energiestoffwechsel beim Rind
  • Ernährung von Kalb und Kuh

Lebenslauf

    • 04/2004-heute:
      Abteilungsleiter und stellvertretender Institutsleiter am Institut für Ernährungsphysiologie “Oskar-Kellner” am Leibniz-Institut Nutztierbiologie (FBN), Dummerstorf, Arbeitsgruppenleiter “Endokrine Stoffwechselregulation"
    • 04/1998-03/2004: Wissenschaftlicher Mitarbeiter an der Abteilung für Ernährungspathologie, Institut für Tierzucht, Universität Bern, Schweiz
    • 12/2003: Habilitation in Tierphysiologie an der Universität of Bern, Venia docendi für Tierphysiologie
    • 09/2001-05/2002: Gastaufenthalt am Department of Animal Science, Purdue University, IN, USA
    • 01/1994-03/1998: Post Doc an der Abteilung für Ernährungspathologie, Institut für Tierzucht, Universität Bern, Schweiz
    • 02/1993-12/1993: Assistent in Großtierpraxis
    • 04/1991-12/1992: Promotion an der Abteilung für Ernährungspathologie, Institut für Tierzucht, Universität Bern, Schweiz
    • 09.01.1991: Approbation zum Tierarzt
    • 1985-1990: Studium der Veterinärmedizin an der Ludwig-Maximilians-Universität in München

    Lehre

    Vorlesung und Seminare in Physiologie und Anatomie sowie Leistungs- und Pathophysiologie der Nutztiere an der Universität Rostock, Agrar- und Umweltwissenschaftliche Fakultät

    Publikationen

    Hammon, H. M.; Koch, C. (2019):
    Eine intensive Milchfütterung in der Kälberaufzucht ist eine Investition in die Zukunft. In: Kälberaufzucht – Aspekte verschiedener Nutzungsformen (Nutztierhaltung im Fokus , Herbst 2019) (ISBN 978-3-9524555-7-9): 6-8
    Schäff, C. T.; Gruse, J.; Maciej, J.; Pfuhl, R.; Zitnan, R.; Rajsky, M.; Hammon, H. M. (2018):
    Effects of feeding unlimited amounts of milk replacer for the first five weeks of age on rumen and small intestinal growth and development in dairy calves. J Dairy Sci 101 (1): 783-793
    https://doi.org/10.3168/jds.2017-13247
    Frieten, D.; Gerbert, C.; Koch, C.; Dusel, G.; Eder, K.; Hoeflich, A.; Mielenz, B.; Hammon, H. M. (2018):
    Influence of ad libitum milk replacer feeding and butyrate supplementation on the systemic and hepatic insulin-like growth factor I and its binding proteins in Holstein calves. J Dairy Sci 101 (2): 1661-1672
    https://doi.org/10.3168/jds.2017-13603
    Erdmann, S.; Mohr, E.; Derno, M.; Tuchscherer, A.; Schäff, C. T.; Börner, S.; Kautzsch, U.; Kuhla, B.; Hammon, H. M.; Röntgen, M. (2018):
    Indices of heart rate variability as potential early markers of metabolic stress and compromised regulatory capacity in dried-off high-yielding dairy cows. Animal 12 (7): 1451-1461
    https://doi.org/10.1017/S1751731117002725
    Hammon, H. M.; Frieten, D.; Gerbert, C.; Koch, C.; Dusel, G.; Weikard, R.; Kühn, Ch. (2018):
    Different milk diets have substantial effects on the jejunal mucosal immune system of pre-weaning calves, as demonstrated by whole transcriptome sequencing. Sci Rep-UK 8: 1693, 1-14
    https://doi.org/10.1038/s41598-018-19954-2
    Weikard, R.; Hadlich, F.; Hammon, H. M.; Frieten, D.; Gerbert, C.; Koch, C.; Dusel, G.; Kühn, Ch. (2018):
    Long noncoding RNAs are associated with metabolic and cellular processes in the jejunum mucosa of pre-weaning calves in response to different diets. Oncotarget 9 (30): 21052-21069
    https://doi.org/10.18632/oncotarget.24898
    Gerbert, C.; Frieten, D.; Koch, C.; Dusel, G.; Eder, K.; Stefaniak, T.; Bajzert, J.; Jawor, P.; Tuchscherer, A.; Hammon, H. M. (2018):
    Effects of ad libitum milk replacer feeding and butyrate supplementation on behavior, immune status, and health of Holstein calves in the postnatal period. J Dairy Sci 101 (8): 7348-7360
    https://doi.org/10.3168/jds.2018-14542
    Glogener, P.; Krause, M.; Katzer, J.; Schubert, M. A.; Birkholz, M.; Bellmann, O.; Kröger-Koch, C.; Hammon, H. M.; Metges, C. C.; Welsch, C.; Ruff, R.; Hoffmann, K. P. (2018):
    Prolonged corrosion stability of a microchip sensor implant during in vivo exposure. Biosensors 8: 13,1-11
    https://doi.org/10.3390/bios8010013
    Hammon, H. M.; Koch, C. (2018):
    Bedeutung von Kolostrum und intensiver Milchfütterung in der Kälberaufzucht. In: Tagungsband : 19. Jahrestagung der WGM, 16. - 18. Oktober 2018 am Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf (Wissenschaftliche Gesellschaft der Milcherzeugerberater e.V., Hrsg.): 21-25
    Frieten, D.; Gerbert, C.; Koch, C.; Hammon, H. M. (2018):
    Kälberfütterung - Es geht um die Milch!. Milchpraxis 52 (2): 30-33
    Koch, C.; Korst, M.; Frieten, D.; Gerbert, C.; Dusel, G.; Hammon, H. M. (2018):
    Einfluss der Tränkeintensität auf das Tränkeverhalten und Wohlbefinden von Kälbern. In: Schwerpunkt-Thema: Tierschutz am Anfang? - zur Zucht und Haltung von Jungtieren : 24. Internationale Fachtagung zum Thema Tierschutz, München, 15. bis 17. März 2018 DVG Service, Gießen (ISBN 978-3-86345-411-1): 60-67
    Koch, C.; Hammon, H. M. (2018):
    Einfluss der Tränkeintensität auf Leistung, Tränkverhalten, Tiergesundheit und Wohlbefinden von Kälbern der Rasse Deutsche Holstein. In: 12. Berlin-Brandenburgischer Rindertag, 04. bis 06. Oktober 2018 Freie Universität, Berlin: 95-102
    Weber, F. M.; Schäff, C. T.; Kautzsch, U.; Börner, S.; Erdmann, S.; Bruckmaier, R. M.; Röntgen, M.; Kuhla, B.; Hammon, H. M. (2017):
    Variable liver fat concentration as a proxy of body fat mobilization postpartum has minor effects on the insulin induced changes of hepatic gene expression related to energy metabolism in dairy cows. J Dairy Sci 100 (2): 1507-1520
    https://dx.doi.org/10.3168/jds.2016-11808
    Kesser, J.; Korst, M.; Koch, C.; Romberg, F.-J.; Rehage, J.; Müller, J.; Schmicke, M.; Eder, K.; Hammon, H. M.; Sadri, H.; Sauerwein, H. (2017):
    Different milk feeding intensities during the first 4 weeks of rearing dairy calves. Part 2: Effects on the metabolic and endocrine status during calfhood and around the first lactation. J Dairy Sci 100 (4): 3109-3125
    https://dx.doi.org/10.3168/jds.2016-11595
    Aguinaga Casañas, M.; Schäff, C. T.; Albrecht, E.; Hammon, H. M.; Kuhla, B.; Röntgen, M.; Nürnberg, G.; Mielenz, M. (2017):
    Short communication: Free fatty acid receptors FFAR1 and FFAR2 during the peripartal period in liver of dairy cows grouped by their postpartum plasma beta-hydroxybutyrate concentrations. J Dairy Sci 100 (4): 3287-3292
    https://dx.doi.org/10.3168/jds.2016-11021
    Meyer, Z.; Höflich, C.; Wirthgen, E.; Olm, S.; Hammon, H. M.; Hoeflich, A. (2017):
    Analysis of the IGF-system in milk from farm animals - occurrence, regulation, and biomarker potential. Growth Horm IGF Res 35: 1-7
    https://dx.doi.org/10.1016/j.ghir.2017.05.004
    Schäff, C. T.; Pliquett, U.; Tuchscherer, A.; Pfuhl, R.; Görs, S.; Metges, C. C.; Hammon, H. M.; Kröger-Koch, C. (2017):
    Evaluation of electrical broad bandwidth impedance spectroscopy as tool for body composition measurement in cows in comparison with body measurements and the deuterium-oxide dilution method. J Anim Sci 95 (5): 2041-2051
    https://dx.doi.org/10.2527/jas2017.1414
    Sadri, H.; Steinhoff-Wagner, J.; Hammon, H. M.; Bruckmaier, R. M.; Görs, S.; Sauerwein, H. (2017):
    Mammalian target of rapamycin signaling and ubiquitin proteasome–related gene expression in 3 different skeletal muscles of colostrum- versus formula-fed calves. J Dairy Sci 100 (11): 9428-9441
    https://dx.doi.org//10.3168/jds.2017-12857
    Frieten, D.; Gerbert, C.; Koch, C.; Dusel, G.; Eder, K.; Kanitz, E.; Weitzel, J. M.; Hammon, H. M. (2017):
    Ad libitum milk replacer feeding, but not butyrate supplementation, affects growth performance as well as metabolic and endocrine traits in Holstein calves. J Dairy Sci 100 (8): 6648-6661
    https://dx.doi.org/10.3168/jds.2017-12722
    Maciej, J.; Schäff, C. T.; Kanitz, E.; Tuchscherer, A.; Bruckmaier, R. M.; Wolffram, S.; Hammon, H. M. (2016):
    Short communication: Effects of oral flavonoid supplementation on the metabolic and antioxidative status of newborn dairy calves. J Dairy Sci 99 (1): 805-811
    https://dx.doi.org/10.3168/jds.2015-9906