Dr. rer. nat. Dirk Dannenberger

+49 38208 68-852
Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
Institut für Muskelbiologie und Wachstum
Wilhelm-Stahl-Allee 2
18196 Dummerstorf

Forschungsinteressen

  • Regulierung des Lipidmetabolismus in Nutz- und Modelltieren (Rind, Schwein, Schaf, Maus)
  • Lipidomics, Metabolomics, Fleischqualität
  • Effekte von Fütterungs- (exogene PUFAs) und genetischen Faktoren auf den Lipidmetabolismus von Nutztieren
  • Mechanismen der de novo Synthese von Fettsäuren in Phospholipiden und Triglyzeriden,
  • Chemische Analytik (GC, GC-MS/MS, MALDI-TOF, Ag+-HPLC, TLC, biochemische Assays, Mikronährstoffe)

Lebenslauf

  • seit 2018: Arbeitsgruppenleiter AG Lipidmetabolismus und muskuläre Adaptation
  • 2001–2017: Wissenschaftler, Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf, Abteilung Funktion bioaktiver Lipide
  • 1992–1997: Postdoc, Institut für Ostseeforschung Warnemünde, Rostock
  • 1985–1989: Promotion zum Dr. rer. nat., Universität Rostock
  • 1985: Abschluss zum Dipl.-Chem. in Anorganischer Chemie, Universität Rostock

Lehre

  • Seit 2012: Fettqualität, Agrar- und Umweltwissenschaftliche Fakultät der Universität Rostock (M.Sc.)
  • Seit 2012: Fettqualität, Agrar- und Umweltwissenschaftliche Fakultät der Universität Rostock (B.Sc.)

Publikationen

Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Dannenberger, D. (2009):
Nährstoff- und Lipidzusammensetzung des Rückenmuskels von Wildtieren. Fleischwirtschaft 89 (12): 99-102
Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G. (2009):
Diet - dependent occurrence of CLA isomers in rumen and duodenal digesta of slaughtered bulls. Eur J Lipid Sci Tech 111 (6): 553-562
https://dx.doi.org/10.1002/ejlt.200800180
Mahecha, L.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Ender, K.; Hagemann, E.; Dannenberger, D. (2009):
Effects of diet and storage on fatty acid profile, micronutrients and quality of muscle from German Simmental bulls. Meat Sci 82 (3): 365-371
https://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.02.005
Nürnberg, K.; Dannenberger, D.; Nürnberg, G.; Scollan, N. D.; Ender, K. (2008):
Diet-Depended formation of CLA isomers in the rumen and its relation to duodenum, Muscle and subcutaneous lipids of beef. Program & Abstracts: ISSFAL 2008, May 17-22, 2008, Kansas-City, Missouri, USA : 132-132
Nuernberg, K; Fischer, Andreas; Nuernberg, G.; Ender, K.; Dannenberger, D. (2008):
Meat quality and fatty acid composition of lipids in muscle and fatty tissue of Skudde lambs fed grass versus concentrate. Small Ruminant Res 74 (1-3): 279-283
https://dx.doi.org/10.1016/j.smallrumres.2007.07.009
Tiemann, U.; Brüssow, K.-P.; Dannenberger, D.; Jonas, E; Pöhland, R.; Jäger, K.; Dänicke, S.; Hagemann, E. (2008):
The effect of feeding a diet naturally contaminated with deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZON) on the spleen and liver of sow and fetus from day 35 to 70 of gestation. Toxicol lett 179 (3): 113-117
https://dx.doi.org/10.1016/j.toxlet.2008.04.016
Nürnberg, K.; Dannenberger, D.; Nürnberg, G.; Ender, K. (2008):
N-3 fatty acids and conjugated linoleic acids (CLA) in beef and lamb meat. Fleischwirtschaft International (1/2008): 74-77
Shen, Z.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Zhao, R.; Scollan, N. D.; Ender, K.; Dannenberger, D. (2007):
Vaccenic acid and cis-9,trans-11 CLA in the rumen and different tissues of pasture- and concentrate-fed beef cattle. Lipids 42 (12): 1093-1103
https://dx.doi.org/10.1007/s11745-007-3115-8
Dannenberger, D.; Reichardt, W.; Danier, J.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Ender, K. (2007):
Untersuchungen zu Gehalten ausgewählter Spurenelemente im Rückenmuskel deutscher Schweinerasse. Fleischwirtschaft 6: 90-93
Nürnberg, K.; Dannenberger, D.; Ender, K.; Nürnberg, G. (2007):
Comparison of different methylation methods for the analysis of conjugated linoleic acid isomers by silver ion HPLC in beef lipids. J Agr Food Chem 55 (3): 598-602
https://dx.doi.org/10.1021/jf061865k
Dannenberger, D.; Nürnberg, G.; Scollan, N. D.; Ender, K.; Nürnberg, K. (2007):
Diet Alters the Fatty Acid Composition of Individual Phospholipid Classes in Beef Muscle. J Agr Food Chem 55 (2): 452-480
https://dx.doi.org/10.1021/jf061793x
Nürnberg, K.; Küchenmeister, U.; Nürnberg, G.; Hartung, M.; Dannenberger, D.; Ender, K. (2006):
Effect of storage and grilling on fatty acids in muscle pigs fed plant oils. Eur J Lipid Sci Tech 108 (7): 554-560
https://dx.doi.org/10.1002/ejlt.200600006
Scollan, N. D.; Hocquette, J.-F.; Nürnberg, K.; Dannenberger, D.; Richardson, I.; Moloney, A. (2006):
Innovations in beef production systems that enhance the nutritional and health value of beef lipids and their relationship with meat quality. Meat Sci 74 (1): 17-33
https://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2006.05.002
Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Ender, K. (2006):
Carcass- and meat quality of pasture vs concentrate fed German Simmental and German Holstein bulls. Arch Tierzucht 49 (4): 315-328
Nürnberg, K.; Ender, K.; Dannenberger, D. (2006):
Possibilities to produce healthy, tasty meat and improve its nutritional value. Pol. J. Food Nutr. Sci. 15/56 (1): 17-21
Dannenberger, D.; Lorenz, S.; Nürnberg, G.; Scollan, N. D.; Ender, K.; Nürnberg, K. (2006):
Analysis of fatty aldehyde composition, including 12-methyltridecanal, in plasmalogens from longissimus muscle of concentrate- and pasture-fed bulls. J Agr Food Chem 54 (1): 182-188
https://dx.doi.org/10.1021/jf051596i
Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Ender, K. (2005):
Impreved nutritional quality of beef by pasture feeding. Landbauforsch Volk 29 (So.Heft): 105-114
Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Ender, K.; Dannenberger, D.; Schabbel, W.; Grumbach, S.; Zupp, W.; Steinhart, H. (2005):
Effect of grass vs. concentrate feeding on the fatty acid profile of different fat depots in lambs. Eur J Lipid Sci Tech 107 (10): 737-745
https://dx.doi.org/10.1002/ejlt.200501141
Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Scollan, N. D.; Steinhart, H.; Ender, K. (2005):
Effect of pasture vs. concentrate diet on CLA isomer distribution in different tissue lipids of beef cattle. Lipids 40 (6): 589-598
https://dx.doi.org/10.1007/s11745-005-1420-2
Nürnberg, K.; Dannenberger, D.; Nürnberg, G.; Ender, K.; Voigt, J.; Scollan, N. D.; Wood, J.D.; Nute, G.R.; Richardson, R. I. (2005):
Effect of a grass-based and a concentrate feeding system on meat quality characteristics and fatty acid composition of Longissimus muscle in different cattle breeds. Livest Prod Sci 94 (1): 137-147
https://dx.doi.org/10.1016/j.livprodsci.2004.11.036