Dr. rer. nat. Dirk Dannenberger

Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
Leiter der Servicegruppe Metabolomics und Lipidomics
Wilhelm-Stahl-Allee 2
18196 Dummerstorf

Forschungsinteressen

  • Regulierung des Lipidmetabolismus in Nutz- und Modelltieren (Rind, Schwein, Schaf, Maus)
  • Lipidomics, Metabolomics, Fleischqualität
  • Effekte von Fütterungs- (exogene PUFAs) und genetischen Faktoren auf den Lipidmetabolismus von Nutztieren
  • Mechanismen der de novo Synthese von Fettsäuren in Phospholipiden und Triglyzeriden,
  • Chemische Analytik (GC, GC-MS/MS, MALDI-TOF, Ag+-HPLC, TLC, biochemische Assays, Mikronährstoffe)

Lebenslauf

  • seit 2018: Arbeitsgruppenleiter AG Lipidmetabolismus und muskuläre Adaptation
  • 2001–2017: Wissenschaftler, Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf, Abteilung Funktion bioaktiver Lipide
  • 1992–1997: Postdoc, Institut für Ostseeforschung Warnemünde, Rostock
  • 1985–1989: Promotion zum Dr. rer. nat., Universität Rostock
  • 1985: Abschluss zum Dipl.-Chem. in Anorganischer Chemie, Universität Rostock

Lehre

  • Seit 2012: Fettqualität, Agrar- und Umweltwissenschaftliche Fakultät der Universität Rostock (M.Sc.)
  • Seit 2012: Fettqualität, Agrar- und Umweltwissenschaftliche Fakultät der Universität Rostock (B.Sc.)

Publikationen

Kalbe, C.; Priepke, A.; Nürnberg, G.; Dannenberger, D. (2019):
Effects of long-term microalgae supplementation on muscle microstructure, meat quality, and fatty acid composition in growing pigs. J Anim Physiol An N 103 (2): 574-582
https://doi.org/10.1111/jpn.13037
Möller, R.; Dannenberger, D.; Nürnberg, G.; Ruth, W.; Brockmann, G. A. (2018):
Untersuchung zur standardisierten Analyse von Fettsäuren im Rinderhaar. In: Abschlussveranstaltung Verbundprojekt optiKuh, 30. - 31.01.2018 : Tagungsband (Schriftenreihe der Bayerischen Landesanstalt für Landwirtschaft) (ISSN 1611-4159): 130-132
Reyer, H.; Oster, M.; Magowan, E.; Muráni, E.; Sauerwein, H.; Dannenberger, D.; Kuhla, B.; Ponsuksili, S.; Wimmers, K. (2018):
Feed-efficient pigs exhibit molecular patterns allowing a timely circulation of hormones and nutrients. Physiol Genomics 50 (9): 726-734
https://doi.org/10.1152/physiolgenomics.00021.2018
Dannenberger, D.; Tuchscherer, M.; Nürnberg, G.; Schmicke, M.; Kanitz, E. (2018):
Sea buckthorn pomace supplementation in the diet of growing pigs - effects on fatty acid metabolism, HPA activity and immune status. Int J Mol Sci 19 (2): 596, 1-12
https://doi.org/10.3390/ijms19020596
Reyer, H.; Oster, M.; Magowan, E.; Dannenberger, D.; Ponsuksili, S.; Wimmers, K. (2017):
Strategies towards improved feed efficiency in pigs comprise molecular shifts in hepatic lipid and carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci 18 (8): 1674, 1-15
https://dx.doi.org/10.3390/ijms18081674
Engel, K. M.; Schiller, J.; Müller, K.; Dannenberger, D.; Jakop, U. (2017):
The phospholipid composition of kangaroo spermatozoa verified by mass spectrometric lipid analysis. Lipids 52 (10): 857-869
https://dx.doi.org/10.1007/s11745-017-4283-9
MacKintosh, S.; Richardson, I.; Kim, EJ; Dannenberger, D.; Coulmier, D.; Scollan, N. D. (2017):
Addition of an extract of lucerne (Medicago sativa L.) to cattle diets - Effects on fatty acid profile, meat quality and eating quality of the M. longissimus muscle. Meat Sci 130: 69-80
http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2017.03.011
Meusel, A.; Popkova, Y.; Dannenberger, D.; Schiller, J. (2017):
A high-resolution NMR approach combined to MALDI-TOF-MS to estimate the positional distribution of acyl-linked unsaturated fatty acids in triacylglycerols. Food Anal Method 10 (7): 2497-2506
https://dx.doi.org/10.1007/s12161-017-0818-1
Dannenberger, D.; Nürnberg, G.; Nürnberg, K.; Will, K.; Schauer, N.; Schmicke, M. (2017):
Effects of diets supplemented with n-3 or n-6 PUFA on pig muscle lipid metabolites measured by non-targeted LC-MS lipidomic profiling. J Food Compos Anal 56: 47-54
https://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2016.11.015
Schiavon, S.; Pellattiero, E.; Cecchinato, A.; Tagliapietra, F.; Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Bittante, G. (2016):
The influence of different sample preparation procedures on the determination of fatty acid profiles of beef subcutaneous fat, liver and muscle by gas chromatography. J Food Compos Anal 50: 10-18
https://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2016.05.001
Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Priepke, A.; Dannenberger, D. (2015):
Sea buckthorn pomace supplementation in the finishing diets of pigs - are there effects on meat quality and muscle fatty acids?. Arch Tierzucht 58 (1): 107-113
https://dx.doi.org/10.5194/aab-58-107-2015
Popkova, Y.; Meusel, A.; Breitfeld, J.; Schleinitz, D.; Hirrlinger, J.; Dannenberger, D.; Kovacs, P.; Schiller, J. (2015):
Nutrition-dependent changes of mouse adipose tissue compositions monitored by NMR, MS, and chromatographic methods. Anal Bioanal Chem 407 (17): 5113-5123
https://dx.doi.org/10.1007/s00216-015-8551-3
Gallardo, M. A.; Cárcamo, J. G.; Hiller, B.; Nürnberg, G.; Nürnberg, K.; Dannenberger, D. (2015):
Expression of lipid metabolism related genes in subcutaneous adipose tissue from Chilota lambs grazing on two different pasture types. Eur J Lipid Sci Tech 117 (1): 23-30
https://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201400033
Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Priebke, A. (2014):
Impact of dietary protein level and source of polyunsaturated fatty acids on lipid metabolism-related protein expression and fatty acid concentrations in porcine tissues. J Agr Food Chem 62 (51): 12453-12461
https://dx.doi.org/10.1021/jf504699a
Eibisch, M.; Popkova, Y.; Süß, R.; Schiller, J.; Dannenberger, D. (2014):
Evaluation of a commercial enzymatic test kit regarding the quantitative analysis of different free fatty acids. Anal Bioanal Chem 406 (28): 7401-7405
https://dx.doi.org/10.1007/s00216-014-8162-4
Gallardo, M. A.; Dannenberger, D.; Rivero, J.; Pulido, R.; Nürnberg, K. (2014):
Fatty acid profile of plasma, muscle and adipose tissues in Chilota lambs grazing on two different low quality pasture types in Chiloé Archipelago (Chile). Anim Sci J 85 (11): 935-941
https://dx.doi.org/10.1111/asj.12227
Dannenberger, D. (2014):
ProSafeBeef - Sicherheit und Qualität bei Rindfleisch. Fleischrinder Journal (2): 6-8
Scollan, N. D.; Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Richardson, I.; MacKintosh, S.; Hocquette, J.-F.; Moloney, A. (2014):
Enhancing the nutritional and health value of beef lipids and their relationship with meat quality. Meat Sci 97 (3): 384-394
https://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.02.015
Dannenberger, D.; Nürnberg, K.; Herdmann, A.; Nürnberg, G.; Hagemann, E.; Kienast, W. (2013):
Dietary PUFA intervention affects fatty acid- and micronutrient profiles of beef and related beef products. Foods 2 (3): 295-309
https://dx.doi.org/10.3390/foods2030295
Cesaro, G.; Tagliapietra, F.; Grigoletto, L.; Cecchinato, A.; Dannenberger, D.; Bittante, G.; Schiavon, S. (2013):
Fecal sample preparation methods for gas chromatography analysis of fatty acids of ruminants fed different amounts of rumen protected conjugated linoleic acids (CLA). Anim Feed Sci Tech 183 (3-4): 184-194
https://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2013.05.007