Prof. Dr. rer. nat. habil. Cornelia Christiane Metges

+49 38208 68-693
Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
Institut für Ernährungsphysiologie "Oskar Kellner"
Institutsleiterin
Wilhelm-Stahl-Allee 2
18196 Dummerstorf

Forschungsinteressen

  • Einfluss prä- und früh postnataler Ernährung auf Wachstum und Entwicklung von Nutztieren
  • Aminosäure- und Energiestoffwechsel
  • Nährstoff- und Energieeffizienz und Emissionen bei Nutztieren

Lebenslauf

  • 2017: Außerplanmäßige Professorin für Biochemie in der Ernährung an der Universität Rostock
  • 2001-heute: Leitung des Institutes Ernährungsphysiologie "Oskar Kellner" am Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf
  • 2002-heute: Lehrbeauftragte für Tierernährung und Futtermittelkunde an der Universität Rostock
  • 2001: Habilitation in Ernährungsphysiologie (Dr. rer. nat. habil.) an der Universität Potsdam
  • 1995-1997: Gastwissenschaftlerin am Massachusetts Institute of Technology, Clinical Research Center and Laboratory of Human Nutrition, Cambridge, USA
  • 1994-2001: Arbeitsgruppenleiterin "Protein-Metabolismus" in der Abteilung Biochemie und Physiologie der Ernährung am Deutschen Institut für Ernährungsforschung (DIfE), Potsdam-Nuthetal
  • 1987-1994: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Ernährungswissenschaften der TU München
  • 1983-1987: Promotion an der TU München am Lehrstuhl für Allgemeine Chemie und Biochemie zum Doktor der Agrarwissenschaften (Dr. agr.)
  • 1977-1983: Studium der Agrarwissenschaften und Abschluss zum Dipl.-Ing. agr. an der TU München

Lehre

  • Seit 2012: „Stoffwechsel-, Leistungs- und Pathophysiologie, Experimentelle Methoden in der Ernährungsphysiologie“, Master Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
  • Seit 2012: „Anatomisch-physiologische Grundlagen und experimentelle Methoden der Tierernährung“, Master Studium Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
  • 2010-2015: „Zell- u. Molekularbiologie in der Ernährungsforschung“ Master Studium Ökotrophologie, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
  • Seit 2003: „Biochemie des Intermediärstoffwechsels“, Bachelor Studium Agrarwissenschaften, Universität Rostock
  • 1994-2001: „Biochemie und Physiologie der Ernährung“, Master Studium Ernährungswissenschaften, Universität Potsdam
  • 1989-1993: „Verschiedene Aspekte der Humanernährung“ im Studiengang Ernährungswissenschaften, Lehrstuhl Ernährungswissenschaften, TU München

Publikationen

Metges, C. C. (2010):
Classical and post-genomic methods to study GIT function with emphasis on the pig. LIVEST SCI 133 (1-3): 10-19
https://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2010.06.014
Chwalibog, A.; Metges, C. C.; Sawosz, E.; Grodzik, M.; Niemiec, T. (2010):
Incorporation of nitrogen isotope 15N into liver DNA during avian embryogenesis. A new approach for measuring the rate of DNA synthesis. J Anim Feed Sci 19 (2): 269-276
https://doi.org/10.22358/jafs/66287/2010
Guilloteau, P.; Zabielski, R.; Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2010):
Nutritional programming of gastrointestinal tract development. Is the pig a good model for man? . Nutr Res Rev 23 (1): 4-22
https://dx.doi.org/10.1017/S0954422410000077
Laeger, T.; Metges, C. C.; Kuhla, B. (2010):
Role of β-hydroxybutyric acid in the central regulation of energy balance. Appetite 54 (3): 450-455
https://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2010.04.005
Sarr, O.; Louveau, I.; Kalbe, C.; Metges, C. C.; Rehfeldt, C.; Gondret, F. (2010):
Prenatal exposure to maternal low or high protein diets induces modest changes in the adipose tissue proteome of newborn piglets. J Anim Sci 88 (5): 1626-1641
https://dx.doi.org/10.2527/jas.2009-2542
Junghans, P.; Görs, S.; Lang, I. S.; Steinhoff, J.; Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2010):
A simplified mass isotopomer approach to estimate gluconeogenesis rate in vivo using deuterium oxide. Rapid Commun Mass Sp 24 (9): 1287-1295
https://dx.doi.org/10.1002/rcm.4509
Schönhusen, U.; Kuhla, B.; Rudolph, P.E.; Zitnan, R.; Albrecht, D.; Huber, K.; Voigt, J.; Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2010):
Alterations in the jejunum of young goats caused by feeding soy protein-based diets. J Anim Physiol An N 94 (1): 1-14
https://dx.doi.org/10.1111/j.1439-0396.2008.00873.x
Kuhla, B.; Albrecht, D.; Kuhla, B.; Metges, C. C. (2009):
Proteome analysis of fatty liver in feed-deprived dairy cows reveals interaction of fuel sensing, calcium, fatty acid, and glycogen metabolism. Physiol Genomics 37 (2): 88-98
https://dx.doi.org/10.1152/physiolgenomics.90381.2008
Guilloteau, P.; Zabielski, R.; Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2009):
Adverse effects of nutritional programming during prenatal and early postnatal life, some aspects of regulation and potential prevention and treatments – review. J Physiol Pharmacol 60 (Suppl. 3): 17-35
Metges, C. C.; Peters, M.; Sauerwein, H.; Ooster, A.; Ponsuksili, S.; Altmann, S.; Oster, M.; Rehfeldt, C.; Wimmers, K. (2009):
Fetal Programming: Mütterliche Ernährung und Merkmalsausprägung der Nachkommen beim Schwein. Genomexpress (1.09): 11-13
Duske, K.; Hammon, H. M.; Langhof, A.K.; Bellmann, O.; Losand, B.; Nürnberg, K.; Nürnberg, G.; Sauerwein, H.; Seyfert, H.-M.; Metges, C. C. (2009):
Metabolism and lactation performance in dairy cows fed a diet containing rumen-protected fat during the last twelve weeks of gestation . J Dairy Sci 92 (4): 1670-1684
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2008-1543
Metges, C. C. (2009):
Early nutrition and later obesity: animal models provide insights into mechanisms. Adv Exp Med Biol 646: 105-112
https://dx.doi.org/10.1007/978-1-4020-9173-5_11
Görs, S.; Kucia, M.; Langhammer, M.; Junghans, P.; Metges, C. C. (2009):
Technical note: Milk composition in mice—Methodological aspects and effects of mouse strain and lactation day. J Dairy Sci 92 (2): 632-637
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2008-1563
Löhrke, B.; Derno, M.; Hammon, H. M.; Metges, C. C.; Melcher, J.; Viegutz, T.; Jentsch, W.; Zühlke, Hartmut (2008):
Nutritional level and energetic source are determinants of elevated circulatory lipohydroperoxide concentration. Brit J Nutr 99 (6): 1255-1265
https://dx.doi.org/10.1017/S000711450886240X
Metges, C. C.; Hammon, H. M. (2008):
Metabolische Programmierung bei Nutztieren. Übersichten zur Tierernährung 36: 1-29
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Rehfeldt, C.; Kalbe, C.; Block, J.; Nürnberg, G.; Stabenow, B.; Metges, C. C. (2008):
Long-term effects of low and high protein feeding to pregnant sows on offspring at market weight. In: Proc. Int. Congress of Meat Science & Technology, 10-15 August 2008, Cape Town, South Africa , 7B.15. (Int. Congress Meat Science & Technology /CD, Hrsg.): 7B.15
Hennig, U.; Hackl, W.; Priepke, A.; Tuchscherer, A.; Souffrant, W.-B.; Metges, C. C. (2008):
Comparison of ileal apparent, standardized and true digestibilities of amino acids in pigs fed wheat and lupine seeds. Livest Prod Sci 118 (1): 61-71
https://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2008.01.010
Hammon, H. M.; Metges, C. C.; Junghans, P.; Becker, D.; Bellmann, O.; Schneider, F.; Nürnberg, G.; Dubreuil, P.; Lapierre, H. (2008):
Metabolic changes and net portal flux in dairy cows fed a ration containing rumen-protected fat as compared to a control diet. J Dairy Sci 91 (1): 208-217
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2007-0517
Barth, C. A.; Metges, C. C. (2008):
Nutzung von Rapsprotein in der Humanernährung. UFOP Schriften (32): 1-9
Kuhla, B.; Rudolph, P.E.; Albrecht, D.; Schönhusen, U.; Zitnan, R.; Tomek, W.; Huber, K.; Voigt, J.; Metges, C. C. (2007):
Intestinal mucosa proteome analysis in goat kids fed milk or soy protein based diets. In: Vichy, France 9-13 September, 2007 ( EAAP publication No. 124): 305-306