Prof. Dr. rer. nat. habil. Cornelia Christiane Metges

Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
Leiterin der Arbeitsgruppe Ernährungsphysiologie
Wilhelm-Stahl-Allee 2
18196 Dummerstorf

Forschungsinteressen

  • Einfluss prä- und früh postnataler Ernährung auf Wachstum und Entwicklung von Nutztieren
  • Aminosäure- und Energiestoffwechsel
  • Nährstoff- und Energieeffizienz und Emissionen bei Nutztieren

Lebenslauf

  • 2017: Außerplanmäßige Professorin für Biochemie in der Ernährung an der Universität Rostock
  • 2001-heute: Leitung des Institutes Ernährungsphysiologie "Oskar Kellner" am Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf
  • 2002-heute: Lehrbeauftragte für Tierernährung und Futtermittelkunde an der Universität Rostock
  • 2001: Habilitation in Ernährungsphysiologie (Dr. rer. nat. habil.) an der Universität Potsdam
  • 1995-1997: Gastwissenschaftlerin am Massachusetts Institute of Technology, Clinical Research Center and Laboratory of Human Nutrition, Cambridge, USA
  • 1994-2001: Arbeitsgruppenleiterin "Protein-Metabolismus" in der Abteilung Biochemie und Physiologie der Ernährung am Deutschen Institut für Ernährungsforschung (DIfE), Potsdam-Nuthetal
  • 1987-1994: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Ernährungswissenschaften der TU München
  • 1983-1987: Promotion an der TU München am Lehrstuhl für Allgemeine Chemie und Biochemie zum Doktor der Agrarwissenschaften (Dr. agr.)
  • 1977-1983: Studium der Agrarwissenschaften und Abschluss zum Dipl.-Ing. agr. an der TU München

Lehre

  • Seit 2012: „Stoffwechsel-, Leistungs- und Pathophysiologie, Experimentelle Methoden in der Ernährungsphysiologie“, Master Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
  • Seit 2012: „Anatomisch-physiologische Grundlagen und experimentelle Methoden der Tierernährung“, Master Studium Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
  • 2010-2015: „Zell- u. Molekularbiologie in der Ernährungsforschung“ Master Studium Ökotrophologie, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
  • Seit 2003: „Biochemie des Intermediärstoffwechsels“, Bachelor Studium Agrarwissenschaften, Universität Rostock
  • 1994-2001: „Biochemie und Physiologie der Ernährung“, Master Studium Ernährungswissenschaften, Universität Potsdam
  • 1989-1993: „Verschiedene Aspekte der Humanernährung“ im Studiengang Ernährungswissenschaften, Lehrstuhl Ernährungswissenschaften, TU München

Publikationen

Kuhla, B.; Derno, M.; Metges, C. C. (2015):
Chapter 6: Indirect calorimetry for elucidating dynamics in energy metabolism of farm animals. In: Indirect calorimetry: techniques, computations and applications (W.J.J. Gerrits and E. Labussiere , Hrsg.) Wageningen Academic Publisher, Wageningen (978-90-8686-261-0): 115-133
Stoldt, A.-K.; Starke, A.; Wolffram, S.; Metges, C. C. (2015):
Effects of the flavonoid quercetin on energy metabolism and oxidative stress in periparturient dairy cows. In: 15th Day of the Doctoral Student : abstracts, 13 May 2014 Dummerstorf (Schriftenreihe / Leibniz-Institut für Nutztierbiologie , 23) (Christa Kühn, Gunther Viereck, Hrsg.) (0946-1981 ): 9-12
Gruse, J.; Görs, S.; Otten, W.; Weitzel, J. M.; Wolffram, S.; Metges, C. C.; Hammon, H. M. (2015):
Effects of oral quercetin supplementation on glucose metabolism in newborn dairy calves fed colostrum or a milk-based formula. Schriftenreihe / Leibniz-Institut für Nutztierbiol 23: 5-8
Kuhla, B.; Mielenz, M.; Metges, C. C. (2015):
Die Kuh produziert kein Methan. Leibniz Nordost 20: 6-7
Metges, C. C.; Görs, S.; Martens, K.; Krüger, R.; Metzler-Zebeli, B.; Nebendahl, C.; Otten, W.; Kanitz, E.; Zeyner, A.; Hammon, H. M.; Pfuhl, R.; Nürnberg, G. (2015):
Body composition and plasma lipid and stress hormone levels during 3 weeks of feed restriction and refeeding in low birth weight female pigs. J Anim Sci 93 (3): 999-1014
https://dx.doi.org/10.2527/jas.2014-8616
Wattez, J. S.; Delmont, A.; Bouvet, M.; Beseme, O.; Görs, S.; Delahaye, F.; Laborie, C.; Lesage, J.; Foligné, B.; Breton, C.; Metges, C. C.; Vieau, D.; Pinet, F. (2015):
Maternal perinatal undernutrition modifies lactose and serotransferrin in milk: relevance to the programming of metabolic diseases?. Am J Physiol-Endoc M 308 (5): E393-E401
https://dx.doi.org/10.1152/ajpendo.00452.2014.
Hillal, H.; Voigt, J.; Metges, C. C.; Hammon, H. M. (2015):
Milk production and nutrient partitioning as measured by 13C enrichment of milk components during C3 and C4 plant feeding in purebred Holstein and in Charolais × Holstein F2 crossbred cows. Isot Environ Healt S 51 (1): 46-57
https://dx.doi.org/10.1080/10256016.2014.987276
van Knegsel, A. T. M.; Hammon, H. M.; Bernabucci, U.; Bertoni, G.; Bruckmaier, R. M.; Goselink, R. M. A.; Gross, J.; Kuhla, B.; Metges, C. C.; Parmentier, H. K.; Trevisi, E.; Tröscher, A.; van Vuuren, A. (2014):
Metabolic adaptation during early lactation: key to cow health, longevity and a sustainable dairy production chain. CAB Reviews 9 (002): 1-15
https://dx.doi.org/10.1079/PAVSNNR20149002
Schori, F.; Thanner, S.; Görs, S.; Metges, C. C.; Bruckmaier, R. M.; Dohme-Meier, F. (2014):
Energy expenditure of two grazing Holstein cow strains. In: EGF at 50: the future of European grasslands : Proceedings of the 25th General Meeting of the European Grassland Federation (Grassland Science in Europe , 19) ( , Hrsg.) (978-0-9926930-1-2): 538-540
Thanner, S.; Dohme-Meier, F.; Görs, S.; Metges, C. C.; Bruckmaier, R. M.; Schori, F. (2014):
The energy expenditure of 2 Holstein cow strains in an organic grazing system. J Dairy Sci 97 (5): 2789-2799
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2013-7394
Onur, S.; Niklowitz, P.; Fischer, A.; Metges, C. C.; Grune, T.; Menke, T.; Rimbach, G.; Döring, F. (2014):
A comparative study into alterations of coenzyme Q redox status in ageing pigs, mice and worms. Biofactors 40 (3): 346-354
https://dx.doi.org/10.1002/biof.1160
Dohme-Meier, F.; Kaufmann, L. D.; Görs, S.; Junghans, P.; Metges, C. C.; van Dorland, H. A.; Bruckmaier, R. M.; Münger, A. (2014):
Comparison of energy expenditure, eating pattern and physical activity of grazing and zero-grazing dairy cows at different time points during lactation. LIVEST SCI 162: 86-96
https://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2014.01.006
Steinhoff-Wagner, J.; Zitnan, Rudolf; Schönhusen, U.; Pfannkuche, H.; Hudakova, M.; Metges, C. C.; Hammon, H. M. (2014):
Diet effects on glucose absorption in the small intestine of neonatal calves: importance of intestinal mucosal growth, lactase activity, and glucose transporters. J Dairy Sci 97 (10): 6358-6369
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2014-8391
Laeger, T.; Wirthgen, E.; Piechotta, M.; Metzger, F.; Metges, C. C.; Kuhla, B.; Höflich, A. (2014):
Effects of parturition and feed restriction on concentrations and distribution of the insulin-like growth factor-binding proteins in plasma and cerebrospinal fluid of dairy cows. J Dairy Sci 97 (5): 2876-2885
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2013-7671
Oster, M.; Muràni, E.; Metges, C. C.; Ponsuksili, S.; Wimmers, K. (2014):
High- and low-protein gestation diets do not provoke common transcriptional responses representing universal target-pathways in muscle and liver of porcine progeny. Acta Physiol 210 (1): 202-214
https://dx.doi.org/10.1111/Apha.12192
Nikolai, S.; Huebbe, P.; Metges, C. C.; Schloesser, A.; Dose, J.; Ikuta, N.; Terao, K.; Matsugo, S.; Rimbach, G. (2014):
R-α lipoic acid γ-cyclodextrin complex increases energy expenditure: a 4-month feeding study in mice complex increases energy expenditure: a 4 month feeding study in mice. Nutrition 30 (2): 228-233
https://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2013.08.002
Metges, C. C.; Görs, S.; Lang, I. S.; Hammon, H. M.; Brüssow, K.-P.; Weitzel, J. M.; Nürnberg, G.; Rehfeldt, C.; Otten, W. (2014):
Low and high dietary protein: carbohydrate ratios during pregnancy affect materno-fetal glucose metabolism in pigs. J Nutr 144 (2): 155-163
https://dx.doi.org/10.3945/jn.113.182691
Krüger, R.; Derno, M.; Görs, S.; Metzler-Zebeli, B. U.; Nürnberg, G.; Martens, H.; Pfuhl, R.; Nebendahl, C.; Zeyner, A.; Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2014):
Higher body fatness in intrauterine growth retarded juvenile pigs is associated with lower fat and higher carbohydrate oxidation during ad libitum and restricted feeding. Eur J Nutr 53 (2): 583-597
https://dx.doi.org/10.1007/s00394-013-0567-x
Thanner, S.; Dohme-Meier, F.; Görs, S.; Metges, C. C.; Bruckmaier, R. M.; Schori, F. (2013):
Wärmeproduktion, Futteraufnahme und Aktivität von zwei Holstein Kuhtypen auf der Weide unter Bedingungen des biologischen Landbaus. In: Sind hohe Leistungen "Bio-kompatibel"? : Herausforderungen für die Tierernährung (ETH-Schriftenreihe zur Tierernährung , 36) (Kreuzer, M. et al., Hrsg.) ETH, Zürich (978-3-906466-36-1): 147-150"
Thanner, S.; Schori, F.; Görs, S.; Metges, C. C.; Bruckmaier, R. M.; Dohme-Meier, F. (2013):
Vergleich von Energieaufwand, Futteraufnahme und Aktivität bei zwei Holstein Kuhtypen auf der Weide unter Bedingungen des biologischen Landbaus. In: Beiträge zur 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Bonn, 5. - 8. März 2013 (D. Neuhoff et al., Hrsg.) Köster, Berlin (978-3-89574-815-8): 512-515