Prof. Dr. rer. nat. habil. Cornelia Christiane Metges
Forschungsinteressen
- Einfluss prä- und früh postnataler Ernährung auf Wachstum und Entwicklung von Nutztieren
- Aminosäure- und Energiestoffwechsel
- Nährstoff- und Energieeffizienz und Emissionen bei Nutztieren
Lebenslauf
- 2017: Außerplanmäßige Professorin für Biochemie in der Ernährung an der Universität Rostock
- 2001-heute: Leitung des Institutes Ernährungsphysiologie "Oskar Kellner" am Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf
- 2002-heute: Lehrbeauftragte für Tierernährung und Futtermittelkunde an der Universität Rostock
- 2001: Habilitation in Ernährungsphysiologie (Dr. rer. nat. habil.) an der Universität Potsdam
- 1995-1997: Gastwissenschaftlerin am Massachusetts Institute of Technology, Clinical Research Center and Laboratory of Human Nutrition, Cambridge, USA
- 1994-2001: Arbeitsgruppenleiterin "Protein-Metabolismus" in der Abteilung Biochemie und Physiologie der Ernährung am Deutschen Institut für Ernährungsforschung (DIfE), Potsdam-Nuthetal
- 1987-1994: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Ernährungswissenschaften der TU München
- 1983-1987: Promotion an der TU München am Lehrstuhl für Allgemeine Chemie und Biochemie zum Doktor der Agrarwissenschaften (Dr. agr.)
- 1977-1983: Studium der Agrarwissenschaften und Abschluss zum Dipl.-Ing. agr. an der TU München
Lehre
- Seit 2012: „Stoffwechsel-, Leistungs- und Pathophysiologie, Experimentelle Methoden in der Ernährungsphysiologie“, Master Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
- Seit 2012: „Anatomisch-physiologische Grundlagen und experimentelle Methoden der Tierernährung“, Master Studium Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
- 2010-2015: „Zell- u. Molekularbiologie in der Ernährungsforschung“ Master Studium Ökotrophologie, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
- Seit 2003: „Biochemie des Intermediärstoffwechsels“, Bachelor Studium Agrarwissenschaften, Universität Rostock
- 1994-2001: „Biochemie und Physiologie der Ernährung“, Master Studium Ernährungswissenschaften, Universität Potsdam
- 1989-1993: „Verschiedene Aspekte der Humanernährung“ im Studiengang Ernährungswissenschaften, Lehrstuhl Ernährungswissenschaften, TU München
Publikationen
Dänicke, S.; Bannert, K.; Tesch, T.; Kersten, S.; Frahm, J.; Bühler, S.; Sauerwein, H.; Görs, S.; Kahlert, S.; Rothkötter, H.-J.; Metges, C. C.; Kluess, J. (2020):
Oral exposure of pigs to the mycotoxin deoxynivalenol does not modulate the hepatic albumin synthesis during a lipopolysaccharide-induced acute-phase reaction. Innate Immun-London 26 (8): 716-732
https://doi.org/10.1177/1753425920937778
Sandberg, L.; Thaller, G.; Görs, S.; Kuhla, B.; Metges, C. C.; Krattenmacher, N. (2020):
The relationship between methane emission and day time-dependent fecal archaeol concentration in lactating dairy cows fed two different diets. ARCH ANIM BREED 63: 211-218
https://doi.org/10.5194/aab-63-211-2020
Yang, Y; Sadri, H.; Prehn, C.; Adamski, J.; Rehage, J.; Dänicke, S.; von Soosten, D.; Metges, C. C.; Ghaffari, M. H.; Sauerwein, H. (2020):
Proteasome activity and expression of mammalian target of rapamycin signaling factors in skeletal muscle of dairy cows receiving conjugated linoleic acids or a control fat supplement during early lactation. J Dairy Sci 103 (3): 2829-2846
https://doi.org/10.3168/jds.2019-17244
Zhao, Y.; Albrecht, E.; Sciascia, Q. L.; Li, Z.; Görs, S.; Schregel, J.; Metges, C. C.; Maak, S. (2020):
Effects of oral glutamine supplementation on early postnatal muscle morphology in low and normal birth weight piglets. Animals-Basel 10 (11): 1976, 1-20
https://doi.org/10.3390/ani10111976
Li, Z.; Kanitz, E.; Tuchscherer, M.; Tuchscherer, A.; Metges, C. C.; Trakooljul, N.; Wimmers, K.; Murani, E. (2020):
A natural Ala610Val substitution causing glucocorticoid receptor hypersensitivity aggravates consequences of endotoxemia. Brain Behav Immun 90: 174-183
https://doi.org/10.1016/j.bbi.2020.08.009
Daş, G.; Klauser, S.; Stehr, M.; Tuchscherer, A.; Metges, C. C. (2020):
Accuracy and precision of McMaster and Mini-FLOTAC egg counting techniques using egg-spiked faeces of chickens and two different flotation fluids. Vet Parasitol 283: 109158, 1-9
https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2020.109158
Rasch, I.; Görs, S.; Tuchscherer, A.; Viergutz, T.; Metges, C. C.; Kuhla, B. (2020):
Substitution of dietary sulfur amino acids by DL-2-hydroxy-4-methylthiobutyric acid reduces fractional glutathione synthesis in weaned piglets. J Nutr 150 (4): 722-729
https://doi.org/10.1093/jn/nxz272
Sciascia, Q. L.; Daş, G.; Maak, S.; Kalbe, C.; Metzler-Zebeli, B.; Metges, C. C. (2019):
Transcript profile of skeletal muscle lipid metabolism genes affected by diet in a piglet model of low birth weight. Plos One 14 (10): e0224484, 1-18
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0224484
Stehr, M.; Zentek, J.; Vahjen, W.; Zitnan, R.; Tuchscherer, A.; Gauly, M.; Metges, C. C.; Daş, G. (2019):
Resistance and tolerance to mixed-nematode infections in chicken genotypes with extremely different growth rates. Int J Parasitol 49: 579-591
https://doi.org/10.1016/j.ijpara.2019.03.001.
Stehr, M.; Grashorn, M.; Dannenberger, D.; Tuchscherer, A.; Gauly, M.; Metges, C. C.; Daş, G. (2019):
Resistance and tolerance to mixed nematode infections in relation to performance level in laying hens. Vet Parasitol 275: 108925, 1-12
https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2019.108925
Li, Z.; Kanitz, E.; Tuchscherer, M.; Tuchscherer, A.; Metges, C. C.; Trakooljul, N.; Wimmers, K.; Muráni, E. (2019):
Kinetics of physiological and behavioural responses in endotoxemic pigs with or without dexamethasone treatment. Int J Mol Sci 20 (6): 1393, 1-15
https://doi.org/10.3390/ijms20061393
Rasch, I.; Görs, S.; Tuchscherer, A.; Htoo, J.; Kuhla, B.; Metges, C. C. (2019):
Substitution of dietary sulfur amino acids by DL-2-hydroxy-4-methylthiobutyric acid increases remethylation and decreases transsulfuration in weaned piglets. J Nutr 149 (3): 432-440
https://doi.org/10.1093/jn/nxy296.
Butruille, L; Marousez, L.; Pourpe, C.; Oger, F.; Lecoutre, S.; Catheline, D.; Görs, S.; Metges, C. C.; Guinez, C.; Laborie, C.; Deruelle, P.; Eeckhoute, J.; Breton, C.; Legrand, P.; Lesage, J.; Eberlé, D. (2019):
Maternal high-fat diet during suckling programs visceral adiposity and epigenetic regulation of adipose tissue stearoyl-CoA desaturase-1 in offspring. Int J Obesity 43 (12): 2381-2393
https://doi.org/10.1038/s41366-018-0310-z
Engelke, S. W.; Daş, G.; Derno, M.; Tuchscherer, A.; Wimmers, K.; Rychlik, M.; Kienberger, H.; Berg, W.; Kuhla, B.; Metges, C. C. (2019):
Methane prediction based on individual or groups of milk fatty acids for dairy cows fed rations with or without linseed. J Dairy Sci 102 (2): 1788-1802
https://doi.org/10.3168/jds.2018-14911
Glogener, P.; Krause, M.; Katzer, J.; Schubert, M. A.; Birkholz, M.; Bellmann, O.; Kröger-Koch, C.; Hammon, H. M.; Metges, C. C.; Welsch, C.; Ruff, R.; Hoffmann, K. P. (2018):
Prolonged corrosion stability of a microchip sensor implant during in vivo exposure. Biosensors 8: 13,1-11
https://doi.org/10.3390/bios8010013
Engelke, S. W.; Daş, G.; Derno, M.; Tuchscherer, A.; Berg, W.; Kuhla, B.; Metges, C. C. (2018):
Milk fatty acids estimated by mid-infrared spectroscopy and milk yield can predict methane emissions in dairy cows. Agron Sustain Dev 38 (3): 27, 1-9
https://doi.org/10.1007/s13593-018-0502-x
Junghans, P.; Görs, S.; Langhammer, M.; Metges, C. C. (2018):
Breath water-based doubly labelled water method for the noninvasive determination of CO2 production and energy expenditure in mice. Isot Environ Healt S 54 (6): 561-572
https://doi.org/10.1080/10256016.2018.1531855
Westreicher-Kristen, E.; Blank, M.; Metges, C. C.; Susenbeth, A. (2018):
Protein value of diets for dairy cows with different proportions of crude protein originating from red clover silage versus soybean meal. Anim Feed Sci Tech 245: 126-135
https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2018.09.010
Bachmann, M.; Czetö, A.; Romanowski, K.; Vernunft, A.; Wensch-Dorendorf, M.; Wolf, P.; Metges, C. C.; Zeyner, A. (2018):
Effects of grain species, genotype and starch quantity on the postprandial plasma amino acid response in horses. Res Vet Sci 118: 295-303
https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2018.02.008