Prof. Dr. rer. nat. habil. Cornelia Christiane Metges
Forschungsinteressen
- Einfluss prä- und früh postnataler Ernährung auf Wachstum und Entwicklung von Nutztieren
- Aminosäure- und Energiestoffwechsel
- Nährstoff- und Energieeffizienz und Emissionen bei Nutztieren
Lebenslauf
- 2017: Außerplanmäßige Professorin für Biochemie in der Ernährung an der Universität Rostock
- 2001-heute: Leitung des Institutes Ernährungsphysiologie "Oskar Kellner" am Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf
- 2002-heute: Lehrbeauftragte für Tierernährung und Futtermittelkunde an der Universität Rostock
- 2001: Habilitation in Ernährungsphysiologie (Dr. rer. nat. habil.) an der Universität Potsdam
- 1995-1997: Gastwissenschaftlerin am Massachusetts Institute of Technology, Clinical Research Center and Laboratory of Human Nutrition, Cambridge, USA
- 1994-2001: Arbeitsgruppenleiterin "Protein-Metabolismus" in der Abteilung Biochemie und Physiologie der Ernährung am Deutschen Institut für Ernährungsforschung (DIfE), Potsdam-Nuthetal
- 1987-1994: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Ernährungswissenschaften der TU München
- 1983-1987: Promotion an der TU München am Lehrstuhl für Allgemeine Chemie und Biochemie zum Doktor der Agrarwissenschaften (Dr. agr.)
- 1977-1983: Studium der Agrarwissenschaften und Abschluss zum Dipl.-Ing. agr. an der TU München
Lehre
- Seit 2012: „Stoffwechsel-, Leistungs- und Pathophysiologie, Experimentelle Methoden in der Ernährungsphysiologie“, Master Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
- Seit 2012: „Anatomisch-physiologische Grundlagen und experimentelle Methoden der Tierernährung“, Master Studium Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
- 2010-2015: „Zell- u. Molekularbiologie in der Ernährungsforschung“ Master Studium Ökotrophologie, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
- Seit 2003: „Biochemie des Intermediärstoffwechsels“, Bachelor Studium Agrarwissenschaften, Universität Rostock
- 1994-2001: „Biochemie und Physiologie der Ernährung“, Master Studium Ernährungswissenschaften, Universität Potsdam
- 1989-1993: „Verschiedene Aspekte der Humanernährung“ im Studiengang Ernährungswissenschaften, Lehrstuhl Ernährungswissenschaften, TU München
Publikationen
Görs, S.; Kucia, M.; Langhammer, M.; Junghans, P.; Metges, C. C. (2009):
Technical note: Milk composition in mice—Methodological aspects and effects of mouse strain and lactation day. J Dairy Sci 92 (2): 632-637
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2008-1563
Löhrke, B.; Derno, M.; Hammon, H. M.; Metges, C. C.; Melcher, J.; Viegutz, T.; Jentsch, W.; Zühlke, Hartmut (2008):
Nutritional level and energetic source are determinants of elevated circulatory lipohydroperoxide concentration. Brit J Nutr 99 (6): 1255-1265
https://dx.doi.org/10.1017/S000711450886240X
Metges, C. C.; Hammon, H. M. (2008):
Metabolische Programmierung bei Nutztieren. Übersichten zur Tierernährung 36: 1-29
---
Rehfeldt, C.; Kalbe, C.; Block, J.; Nürnberg, G.; Stabenow, B.; Metges, C. C. (2008):
Long-term effects of low and high protein feeding to pregnant sows on offspring at market weight. In: Proc. Int. Congress of Meat Science & Technology, 10-15 August 2008, Cape Town, South Africa , 7B.15. (Int. Congress Meat Science & Technology /CD, Hrsg.): 7B.15
Hennig, U.; Hackl, W.; Priepke, A.; Tuchscherer, A.; Souffrant, W.-B.; Metges, C. C. (2008):
Comparison of ileal apparent, standardized and true digestibilities of amino acids in pigs fed wheat and lupine seeds. Livest Prod Sci 118 (1): 61-71
https://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2008.01.010
Hammon, H. M.; Metges, C. C.; Junghans, P.; Becker, D.; Bellmann, O.; Schneider, F.; Nürnberg, G.; Dubreuil, P.; Lapierre, H. (2008):
Metabolic changes and net portal flux in dairy cows fed a ration containing rumen-protected fat as compared to a control diet. J Dairy Sci 91 (1): 208-217
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2007-0517
Barth, C. A.; Metges, C. C. (2008):
Nutzung von Rapsprotein in der Humanernährung. UFOP Schriften (32): 1-9
Kuhla, B.; Rudolph, P.E.; Albrecht, D.; Schönhusen, U.; Zitnan, R.; Tomek, W.; Huber, K.; Voigt, J.; Metges, C. C. (2007):
Intestinal mucosa proteome analysis in goat kids fed milk or soy protein based diets. In: Vichy, France 9-13 September, 2007 ( EAAP publication No. 124): 305-306
Beyer, M.; Jentsch, W.; Kuhla, B.; Wittenburg, H.; Kreienbring, F.; Scholze, H.; Metges, C. C. (2007):
Effects of dietary energy intake during gestation and lactation on milk yield and composition of first, second and fourth parity sows. Arch Anim Nutr 61 (6): 452-468
https://dx.doi.org/10.1080/17450390701563433
Kuhla, B.; Kuhla, B.; Rudolph, P.E.; Albrecht, D.; Metges, C. C. (2007):
Proteomics analysis of hypothalamic response to energy restriction in dairy cows. PROTEOMICS 7 (19): 3602-3617
https://dx.doi.org/10.1002/pmic.200700248
Kuhla, B.; Rudolph, P.E.; Albrecht, D.; Schönhusen, U.; Zitnan, R.; Tomek, W.; Huber, K.; Voigt, J.; Metges, C. C. (2007):
A milk diet partly containing soy protein does not change growth but regulates jejunal proteins in young goats. J Dairy Sci 90 (9): 4334-4345
https://dx.doi.org/10.3168/jds.2007-0022
Eberhard, M.; Hennig, U.; Kuhla, B.; Brunner, R. M.; Kleessen, B.; Metges, C. C. (2007):
Effect of inulin supplementation on selected gastric, duodenal, and caecal microbiota and short chain fatty acid pattern in growing piglets. Arch Anim Nutr 61 (4): 235-246
https://dx.doi.org/10.1080/17450390701431631
Hennig, U.; Kuhla, B.; Souffrant, W.-B.; Tuchscherer, A.; Metges, C. C. (2007):
Partial dehulling of barley effect the concentrations of both gross and ileal digestible amino acids in pigs. LIVEST SCI 109 (1-3): 129-131
https://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2007.01.117
Hammon, H. M.; Metges, C. C. (2007):
Möglichkeiten der Beeinflussung der Fettzusammensetzung beim Nutztier - sinnvoll und machbar? Wo sind die Grenzen?. In: Proc. of the German Nutrition Society (9): 54-58
Junghans, P.; Voigt, J.; Jentsch, W.; Metges, C. C.; Derno, M. (2006):
The 13C bicarbonate dilution technique to determine energy expenditure in young bulls validated by indirect calorimetry. Livest Prod Sci 110 (3): 280-287
https://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2006.11.009
Petzke, K.-J.; Feist, T.; Fleig, W.E.; Metges, C. C. (2006):
Nitrogen isotopic composition in hair protein is different in liver cirrhotic patients. Rapid Commun Mass Sp 20 (19): 2973-2978
https://dx.doi.org/10.1002/rcm.2695
Hennig, U.; Kuhla, B.; Souffrant, W.-B.; Tuchscherer, A.; Metges, C. C. (2006):
Effect of partial dehulling of two- and six-row barley varietiies on precaecal digestibility of amino acids in pigs. Arch Anim Nutr 60 (3): 206-217
https://dx.doi.org/10.1080/17450390600679231
Loh, G.; Eberhard, M.; Brunner, R. M.; Hennig, U.; Kuhla, B.; Kleessen, B.; Metges, C. C. (2006):
Inulin alters the intestinal microbiota and short-chain fatty acid concentrations in growing pigs regardless of their basal diet. J Nutr 136 (5): 1198-1202
Metges, C. C.; Eberhard, M.; Petzke, K.-J. (2006):
Synthesis and absorption of intestinal microbial lysine in humans and non-ruminant animals and impact on human estimated average requirement of dietary lysine. Curr Opin Clin Nutr 9 (1): 37-41
https://dx.doi.org/10.1097/01.mco.0000196142.72985.d3
Metges, C. C.; Petzke, K.-J. (2005):
Utilization of essential amino acids synthesized in the intestinal microbiota of monogastric mammals. Brit J Nutr 94 (5): 621-622
https://dx.doi.org/10.1079/BJN20051509