Prof. Dr. rer. nat. habil. Cornelia Christiane Metges

+49 38208 68-693
Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN)
Institut für Ernährungsphysiologie "Oskar Kellner"
Institutsleiterin
Wilhelm-Stahl-Allee 2
18196 Dummerstorf

Forschungsinteressen

  • Einfluss prä- und früh postnataler Ernährung auf Wachstum und Entwicklung von Nutztieren
  • Aminosäure- und Energiestoffwechsel
  • Nährstoff- und Energieeffizienz und Emissionen bei Nutztieren

Lebenslauf

  • 2017: Außerplanmäßige Professorin für Biochemie in der Ernährung an der Universität Rostock
  • 2001-heute: Leitung des Institutes Ernährungsphysiologie "Oskar Kellner" am Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN) Dummerstorf
  • 2002-heute: Lehrbeauftragte für Tierernährung und Futtermittelkunde an der Universität Rostock
  • 2001: Habilitation in Ernährungsphysiologie (Dr. rer. nat. habil.) an der Universität Potsdam
  • 1995-1997: Gastwissenschaftlerin am Massachusetts Institute of Technology, Clinical Research Center and Laboratory of Human Nutrition, Cambridge, USA
  • 1994-2001: Arbeitsgruppenleiterin "Protein-Metabolismus" in der Abteilung Biochemie und Physiologie der Ernährung am Deutschen Institut für Ernährungsforschung (DIfE), Potsdam-Nuthetal
  • 1987-1994: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Ernährungswissenschaften der TU München
  • 1983-1987: Promotion an der TU München am Lehrstuhl für Allgemeine Chemie und Biochemie zum Doktor der Agrarwissenschaften (Dr. agr.)
  • 1977-1983: Studium der Agrarwissenschaften und Abschluss zum Dipl.-Ing. agr. an der TU München

Lehre

  • Seit 2012: „Stoffwechsel-, Leistungs- und Pathophysiologie, Experimentelle Methoden in der Ernährungsphysiologie“, Master Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
  • Seit 2012: „Anatomisch-physiologische Grundlagen und experimentelle Methoden der Tierernährung“, Master Studium Nutztierwissenschaften, Universität Rostock
  • 2010-2015: „Zell- u. Molekularbiologie in der Ernährungsforschung“ Master Studium Ökotrophologie, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
  • Seit 2003: „Biochemie des Intermediärstoffwechsels“, Bachelor Studium Agrarwissenschaften, Universität Rostock
  • 1994-2001: „Biochemie und Physiologie der Ernährung“, Master Studium Ernährungswissenschaften, Universität Potsdam
  • 1989-1993: „Verschiedene Aspekte der Humanernährung“ im Studiengang Ernährungswissenschaften, Lehrstuhl Ernährungswissenschaften, TU München

Publikationen

Petzke, K.-J.; Boeing, H.; Metges, C. C. (2005):
Choice of dietary protein of vegetarians and omnivores is reflected in their hair protein 13C and 15N abundance. Rapid Commun Mass Sp 19 (11): 1392-1400
https://dx.doi.org/10.1002/rcm.1925
Petzke, K.-J.; Boeing, H.; Klaus, S.; Metges, C. C. (2005):
Carbon and nitrogen stable isotopic composition of hair protein and amino acids can be used as biomarkers for animal-derived dietary protein intake in humans. J Nutr 135 (6): 1515-1520
Metges, C. C.; Hammon, H. M. (2005):
Nutritional programming: Prenatal nutritional effects on the regulation of growth and metabolism. J Anim Feed Sci 14 (Supp.1): 15-30
Voigt, J.; Kanitz, W.; Schneider, F.; Becker, F.; Schönhusen, U.; Metges, C. C.; Hagemeister, H.; Precht, D. (2005):
Ernährung der Hochleistungsmilchkuh. Forschungsreport (1): 32-35
Metges, C. C. (2005):
Longterm effects of pre- and postnatal exposure to low and high dietary protein levels - Evidence from epidemiological studies and controlled animal experiments. Adv Exp Med Biol 569: 64-68
https://dx.doi.org/10.1007/1-4020-3535-7_11
Petzke, K.-J.; Friedrich, M; Metges, C. C.; Klaus, S. (2005):
Long term dietary high protein intake upregulates tissue specific gene expression of uncoupling proteins 1 and 2 in rats. Eur J Nutr 44 (7): 414-421
https://dx.doi.org/10.1007/s00394-004-0545-4
Derno, M.; Jentsch, W.; Schweigel, M.; Kuhla, B.; Metges, C. C.; Matthes, H.-D. (2005):
Measurements of heat production for estimation of maintenance energy requirements of Hereford steers. J Anim Sci 83 (11): 2590-2597
https://dx.doi.org/10.2527/2005.83112590x
Metges, C. C.; Petzke, K.-J. (2005):
Utilization of essential amino acids synthesized in the intestinal microbiota of monogastric mammals. Brit J Nutr 94 (5): 621-622
https://dx.doi.org/10.1079/BJN20051509
Junghans, P.; Kaehne, T.; Beyer, M.; Metges, C. C.; Schwerin, M. (2004):
Dietary protein-related changes in hepatic transcription correspond to modifications in hepatic protein expression in growing pigs. J Nutr 134 (1): 43-47
Hennig, U.; Metges, C. C.; Berk, J.; Tuchscherer, A.; Kwella, M. (2004):
Relative ileal amino acid flows and microbial counts in intestinal effluents of Goettingen Minipigs and Saddleback pigs are not different. J Anim Sci 82 (7): 1976-1985
https://dx.doi.org/10.2527/2004.8271976x
Loh, G.; Metges, C. C. (2004):
Der Einsatz von Präbiotika in der Schweinefütterung - ein Überblick. REKASAN 11 (21/22): 101-103
Metges, C. C. (2004):
Bedeutung und Möglichkeiten der Erzeugung nährstoffangereicherter Lebensmittel tierischer Herkunft. Ernahrungs-Umschau 51 (12): 484-490
Bos, C.; Metges, C. C.; Gaudichon, C.; Petzke, K.-J.; Pueyo, M.E.; Moren, C.; Everwand, J.; Benamouzig, R.; Tomé, D. (2003):
Postprandial kinetics of dietary amino acids are the main determinant of their metabolism after soy or milk protein ingestion in humans. J Nutr 133 (5): 1308-1315
Freyse, E.-J.; Gießmann, T.; Petzke, K.-J.; Knospe, S.; Engel, G.; Heinke, P.; Metges, C. C.; Siegmund, W. (2003):
Effects of fatty acids on hepatic amino acid catabolism and fibrinogen synthesis in young healthy volunteers. Am J Physiol-Endoc M 285 (1): E54-E62
https://dx.doi.org/10.1152/ajpendo.00324.2002
Hennig, U.; Backes, G.; Petzke, K.-J.; Elsner, A.; Junghans, P.; Derno, M.; Nürnberg, G.; Metges, C. C. (2003):
Lysine requirement in adult miniature pigs estimated by an indicator amino acid oxidation method. In: Progress in research on energy and protein metabolism, EAAP Publication (W.B. SOUFFRANT, C.C. Metges, Hrsg.) (109): 701-704
Metges, C. C.; Loh, G. (2003):
Intestinal microbial amino acid synthesis and its importance for the amino acid homeostasis of the monogastric host. Special article. In: . In: Progress in research on energy and protein metabolism . EAAP Publication (W.B. SOUFFRANT, C.C. METGES, Hrsg.) (109): 579-592
Petzke, K.-J.; Friedrich, M; Metges, C. C.; Klaus, S. (2003):
Long-term dietary protein intake affects uncoupling protein mRNA gene expression in liver and muscle of rats. In: Progress in research on energy and protein metabolism. EAAP Publication (W.B. SOUFFRANT, C.C. METGES, Hrsg.) (109): 65-68
Souffrant, W.-B.; Metges, C. C. (2003):
Progress in research on energy and protein metabolism. In: Proceedings Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition, Rostock-Warnemünde 2003 Wageningen Academic Publishers,: 1-840
Metges, C. C.; Lehmann, L.; Boeuf, S.; Petzke, K.-J.; Mueller, A.; Rickert, R.; Franke, W.; Steinhart, H.; Nürnberg, G.; Klaus, S. (2003):
Cis-9,trans-11 and trans-10,cis-12 CLA affect lipid metabolism differently in primary white and brown adipocytes of djungarian hamsters. Lipids 38 (11): 1133-1142
https://dx.doi.org/10.1007/s11745-003-1171-0
Daenzer, M.; Ortmann, S.; Klaus, S.; Metges, C. C. (2002):
Prenatal high protein exposure decreases energy expenditure and increases adiposity in young rats. J Nutr 132 (2): 142-144